Ilga Gerardts.jpg

Ilga Gerardts

Dans
Ilga Gerardts.jpg

Wie is Ilga, stel jezelf voor in drie woorden.

“Mama, dansjuf en levensgenieter.”

Lievelingseten?

“Dat zijn er een paar: Turks eten, sushi en mama’s pannenkoeken.”

Funny fact.

“De “i” van I.Dance Academy staat voor Ilga. Dus eigenlijk is het Ilga’s Dance Academy. Het leuke is dat de “i” ook voor “ik” staat en iedereen het op zichzelf kan en mag betrekken.”

Hoe is je passie voor dansen ontstaan?

“Toen ik drie jaar was, ben ik begonnen met dansen. Van kleuterballet naar klassiek ballet. De eerste keer op het podium was in theater De Lievekamp. Toen was ik vier jaar. Ik kan me de uitvoering nog steeds herinneren! Vanaf mijn 18e levensjaar danste ik af en toe mee in het showballet van mijn zus. Ik vond het heerlijk om op de planken te staan.”

Heb je altijd danseres willen worden?

“Nee. Toen ik 14 jaar was, wilde ik auditie doen in Tilburg voor uitvoerend danseres. De middelbare school werd daar gecombineerd met dans. Ik heb een dag meegedaan met de danslessen. Dit was tevens ook mijn auditie. Doordat er een aangeboren blokkade in mijn rug zit, werd ik niet aangenomen. Ik baalde maar later begreep ik het. Lichamelijk moet alles natuurlijk helemaal in orde zijn om zo’n opleiding te doen. De docenten in Tilburg gaven mij het advies om na de middelbare school auditie te doen voor dansdocent. Dat wilde ik toen echt niet! Kijk waar ik nu sta”, zegt Ilga lachend. “Alles kan veranderen.”

Welke opleiding heb je gedaan?

“Commerciële economie en Dansdocent Ede.”

Kun je het moment omschrijven toen je dacht: ik word danseres?

“Natuurlijk was dansen al jaren mijn grote passie. Nadat ik was afgewezen in Tilburg ben ik doorgegaan met dansen. Toch koos ik voor een andere opleiding na de middelbare school. Na de opleiding commerciële economie werkte ik een aantal jaar als accountmanager bij een callcenter in Den Bosch. Ik merkte dat mijn hart daar niet lag. Ik wist dat ik veel energie uit dansen haalde en ben toen de opleiding tot dansdocent gaan doen.”

Hoe ben je op het idee gekomen om een dansschool te openen?

“Tijdens mijn studie heb ik bij verschillende dansscholen stage gelopen en gewerkt. Na drie jaar dacht ik, dit kan ik ook! Na mijn studie ben ik vrij snel begonnen met I.Dance Academy.”

Wat zijn binnen jouw carrière belangrijke mijlpalen geweest?

“In het laatste jaar van mijn opleiding was ik al bezig met plannen voor een eigen dansschool. Bij basisschool PiusX mocht ik de eerste dag na de zomervakantie dansworkshops komen geven. Daarnaast ging ik kijken naar betaalbare locaties. Dit was niet makkelijk. Astrid Radoes van theaterschool T'eXtpierement stelde haar zaal beschikbaar voor mij. Dat vond ik echt heel lief! Uiteindelijk kon ik een ruimte huren in het Zuidergebouw dus was het niet meer nodig en hoefde ik geen gebruik te maken van haar aanbod. Hoewel ik het nog steeds enorm waardeer.

De locatie was er, toen nog de leerlingen. Een paar hadden zich aangemeld voor een proefles. Na de workshops op de basisschool kwamen er meer leerlingen bij. In de eerste week kon ik starten met 20 leerlingen. Sommige leerlingen dansen nu nog bij I.Dance Academy. Een belangrijk mijlpaal was dat ik kon beginnen.

Na drie maanden verhuisden ik mijn dansschool naar de Linkensweg. Een eigen ruimte, nog een mijlpaal. Recentelijk de verhuizing naar de Muzelinck. Ik vind het ontzettend leuke ontwikkelingen.”

Kun je omschrijven waarom je dansles geven zo leuk vindt?

“Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en techniek over te brengen en leerlingen enthousiast te maken. Tijdens de les krijg je vaak zoveel energie terug van de leerlingen. Daar geniet ik echt van.”

Wat vindt je belangrijk in je lessen?

“Ik vind het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt in de les. Ik besteed veel aandacht aan techniek, het plezier hebben in dans en natuurlijk de interactie tijdens dansen met elkaar.”

Welke speerpunten wil je als bedrijf uitdragen?

“Technische en professionele danslessen, kundige docenten, plezier in het dansen en met elkaar.”

Je houdt niet zo van in de belangstelling staan. Maar waar ben je trots op?

“Ik ben het meest trots op mijn leerlingen. Als ze versteld staan van hun eigen kunnen en als ik ze zie stralen op het podium. Ook ben ik trots op mijn docenten. Die geven zoveel energie, creativiteit, enthousiasme en een stukje van zichzelf. Ik ben heel trots dat ze dat voor I.Dance Academy doen.”

Wat wil je graag aan je leerlingen meegeven?

“Heb plezier in het dansen en met elkaar. Geniet op het podium en maak je over kleine dingen niet te druk. Het gaat erom dat je later aan deze tijd een mooie herinnering overhoudt. Wie weet is het voor sommige ook het begin van een carrière.”

Wat voor advies zou jij aan kinderen willen geven die danser(es) willen worden?

“Geloof in jezelf en in je kunnen! Straal uit dat je plezier hebt in het dansen. Beweeg met je gevoel en je hart. Dan hoef je geen danser(es) te worden want dan ben je het al.”

Durf te dromen… Heb je plannen met de dansschool voor de toekomst?

“Die had ik al heel snel toen ik met I.Dance Academy begon. Een korte termijn doelstelling ligt bij het groeien van de dansschool. Het liefst naar tenminste 200 leerlingen. Op lange termijn zou ik misschien nog een dansschool willen openen. Ik weet niet wanneer dit zal zijn en of de mogelijkheid er is. Dromen mag altijd, toch!?”