Klassenfoto OKVO

OKVO: Cultuureducatie voor kinderen én inspiratie voor leerkrachten

Datum
29 maart 2024 15:00

Niet alleen voor de kinderen biedt het OKVO-programma inspiratie. Op 8 april organiseert OKVO een onderwijsbijeenkomst voor alle leerkrachten en ICC'ers, waarbij een bijzondere workshop over Visual Thinking Strategies (VTS) wordt gegeven. Deze workshop, onder leiding van Michal Butink (Beeldmakers), biedt praktische handvatten om VTS toe te passen in de klas, waardoor leerlingen gestimuleerd worden in kritisch denken en het delen van perspectieven, ongeacht het vakgebied.

Planning : maandagmiddag 8 april 2024

14:45 uur: Inloop in Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, 5341 GC Oss
15:00 uur: VTS-workshop door Michal Butink
17:00 uur: Tijd om met elkaar na te praten en te borrelen
17:30 uur: Einde onderwijsbijeenkomst

Klik HIER om je aan te melden.
Het OKVO-team nodigt alle leerkrachten van harte uit voor deze bijzondere workshop!

Over OKVO (Osse Kunstinstellingen voor het Onderwijs)
Gedurende hun gehele basisschoolperiode komen kinderen via het Basismenu van OKVO in aanraking met alle kunstdisciplines: theater, muziek, dans, cultureel erfgoed, literatuur, beeldende kunst en audiovisueel. Leerkrachten zijn eerst aan de slag gegaan met de lessen uit de handleidingen, ter voorbereiding op het bezoek. Een nieuw onderdeel van deze voorbereidingen is het bekijken van de introductiefilms van de culturele instelling in de klas, die door verschillende leerkrachten werd ervaren als 'Klokhuis-achtig'. Per instelling is er een apart filmpje dat de kinderen voorbereid op hun bezoek. De filmpjes zijn te zien op de website van OKVO. Onderstaand het filmpje dat voor Muzelinck is gemaakt.


OKVO programma schooljaar 2023/2024
Voor groep 1 en 2 was het een uitdagende kennismaking met theater tijdens een interactieve voorstelling bij De Lievekamp. Kinderen ervaren hoe theater werkt; wat is echt en wat mag je fantaseren. De kleintjes werden meegenomen op een avontuurlijke reis met "En niemand wist waarom" door Simone Vertelt en mochten ook veel meedoen. Groepen 3 en 4 werkten aan disciplines muziek en dans. Tijdens hun bezoek aan Muzelinck werden ze meegenomen in het verhaal van "Koning van Karton". Tijdens deze meeslepende voorstelling ervaren kinderen dat je ook zónder woorden heel veel kunt vertellen. Verhalen vertellen met muziek en dans is een nieuwe wereld.

Voor groepen 5 t/m 8 staan nog spannende en educatieve activiteiten op het programma. Groep 5 zal deelnemen aan een stadstocht door het centrum van Oss, georganiseerd door het Stadsarchief Oss, waarbij het verleden tot leven komt met speelse opdrachten en bijzondere ontmoetingen. Groep 6 zal zich verdiepen in literatuur met het boek "Obi en Tito Tapir" door Mathilda Masters op de nieuwe locatie van de Bibliotheek, terwijl groep 7 museum Jan Cunen zal bezoeken en kennismaakt met het werk van kunstenaar Willem Witsen, met als thema Vriendschap. Voor groep 8 staat een leerzame ervaring in de wereld van animatie op het programma, in samenwerking met het Holland Animation Film Festival HAFF bij Cultuurpodium De Groene Engel.

OKVO Plusmenu
Ook het OKVO-Plusmenu heeft veel te bieden en is in volle gang bij alle culturele instellingen. Denk aan cultuur-educatieve leskisten, workshops dans en muziek, rondleidingen achter de schermen of een workshop vloggen. Heb je nog vragen over het OKVO-programma, neem dan contact op met Marian Hamilton, coördinator OKVO. (info@okvo.nl)

Met al deze activiteiten is het OKVO-programma ook dit schooljaar een boeiende culturele reis voor alle kinderen, én een inspiratiebron voor alle leerkrachten en ICC'ers van de basisscholen in Oss.