CENTRUM VOOR DE KUNSTEN | BERNHEZE | CUIJK | OSS

Hans Sparla

Profiel Hans Sparla Tilburg

Trombone, Bariton / Accordeon

Hans Sparla leert op jonge leeftijd accordeon spelen van zijn vader. Om bij de harmonie Sint Cecilia in Best trompet te kunnen gaan spelen, gaat hij een paar jaar later ook dat instrument bespelen.

Op 16-jarige leeftijd begint hij aan zijn muziekstudie aan de Hochschule für Musik und Theater te Hannover, Duitsland. Tijdens de studiejaren in Duitsland verruilt Sparla de trompet voor trombone, verhuist terug naar Tilburg en studeert in 1981 af aan het Brabants Conservatorium.

Hoewel hij de klassieke opleiding volgt, wordt Sparla al snel actief in de jazz- en geïmproviseerde-muziekscene in Tilburg. Hij speelt in die beginperiode o.a. met Hein van de Geijn, Niko Langenhuijsen (Vaalbleek), Paul van Kemenade e.a. Sparla is te horen op tal van podia en festivals met Vaalbleek, PvK Quintet, Palinckx, de Contraband (Willem van Manen), het Dick de Graaf septet, BikBentBraam, en meer.

Ook op accordeon blijft Sparla actief. O.a. in projecten met Dick de Graafs Trio Nuevo ‘Jazz meets tango’ en Trio Misto met Paul Hagenaars en Gerard Brohm.

Als uitvoerend musicus treedt hij momenteel op met de groep ‘Vlek’ (improvisatie/jazz) en in een duo met zangeres Sandra Coelers.

Vanaf 1981 doceert Hans Sparla aan de Tilburgse muziekschool Factorium. Daarnaast is hij 15 jaar werkzaam geweest aan het Brabants conservatorium als docent trombone improvisatie.

Sinds 2 jaar verzorgt Hans Sparla ook de lessen Groot koper bij Muzelinck in Oss.