CENTRUM VOOR DE KUNSTEN | BERNHEZE | CUIJK | OSS
Online Bibliotheek

Online Bibliotheek

Drie weken in huis zitten; wat een uitdaging! Voor leerlingen, leerkrachten en ouders willen we graag de volgende tips meegeven. Leerlingen die een bibliotheekpasje hebben, kunnen via de online bibliotheek een account aanmaken waarmee zij toegang hebben tot de digitale diensten. Deze diensten kunnen gebruikt worden bij het vormgeven van thuisonderwijs en/of onderwijs op afstand.

Online bibliotheek
Op www.onlinebibliotheek.nl kan je wanneer je dit nog niet eerder gedaan hebt een online account aanmaken. Ziede link voor verdere uitleg. Op de online bibliotheek zijn ebooks te vinden die middels een app, ereader of computer te lezen zijn. Doelgroep: 0-100 jaar.

Luisterbieb
In de luisterbiebapp zijn er tijdelijk extra boeken beschikbaar. De app is te downloaden in de Google Play store en de Appstore. Er zijn nu ook luisterboeken beschikbaar voor niet-bibliotheekleden. Doelgroep: 0-100 jaar.

Bereslim
Via Bereslim kunnen kinderen leuke en leerzame spelletjes doen en prachtige prentenboeken bekijken. De producten van Bereslim kunnen zowel thuis gebruikt worden als door scholen en peuterspeelzalen.

Voorleeshoek
De Voorleeshoek bevat honderden voorleesfilmpjes voor kinderen. Leuk en handig voor thuis. Er is voor iedere leeftijdscategorie en elk thema wel een leuk boek te ontdekken. Doelgroep: 0-10 jaar.

Junior Einstein
Via junioreinstein.nl kunnen kinderen uit groep 4 t/m 8 in het primair onderwijs oefenen voor de volgende vakken: rekenen, taal, verkeer, tafels, aardrijkskunde, natuur & techniek, levensbeschouwing, begrijpend lezen, geschiedenis en topografie. Toegang tot de oefensite is eenvoudig: een kind kan met de gegevens van de eigen biebpas inloggen opdeze website en vervolgens oefenen. Doelgroep: 7-12 jaar.

Yoleo
Met Yoleo verdienen de kinderen leespunten die ze kunnen gebruiken om een virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is leuk én makkelijk, doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Yoleo is ook op de iPad te gebruiken via speciale Yoleo app. Met een Yoleo-account dat gekoppeld is aan een bibliotheekpas kunnen kinderen tot 10 boeken tegelijkertijd lenen, gedurende 3 weken.

Delpher
Een Grej of theday als zoekopdracht voor de leerlingen thuis is altijd een goed idee. Nog leuker wordt het wanneer de bovenbouw leerlingen viaDelpher.nl op zoek kunnen naar informatie over thuisonderwijs. Want door welk apparaat dachten ze in 1989 het verkeer te kunnen terugdringen en het thuisonderwijs beter te organiseren? Tip: Ook altijd leuk om te kijken of er informatie over je familie te vinden is! Ook op de website van het Stadsarchief is veel historische informatie te vinden. Net als op de Osse canon en de collectiewebsite van het Stadsarchief met foto’s en kranten. Doelgroep: 10-100 jaar.

Nog meer tips van de bibliotheek

  • Leesbingo: Zoek of maak zelf een leuke leesbingo.
  • Kijk en lees mee met de Nijntje app voor Android en IOS.Doelgroep: 2-5 jaar.
  • LangarooEen online omgeving waar ouders met hun kind samen eilanden veroveren door goed te kijken naar mooie animaties en video’s en opdrachten te doen. Op een heel speelse manier komen ze in aanraking met veel talen en gaan ze samen in gesprek. Langaroo is nu beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Pools en Turks. Doelgroep: 2-6 jaar.
  • Playlistmet kinderboeken in podcastvorm. Doelgroep: 2-8 jaar.
  • De waanzinnige podcastEen podcast voor en door kinderen over kinderboeken. Doelgroep: 7-12 jaar
  • WebdetectiveWerk aan je informatievaardigheden in vier online modules. Doelgroep: 10+
  • WepboekGeanimeerde prentenboeken. Doelgroep: 2-6 jaar.