CENTRUM VOOR DE KUNSTEN | BERNHEZE | CUIJK | OSS
Een warme omhelzing

Een warme omhelzing

Cultuurproject voor mensen met een (verstandelijke) beperking en (eenzame) ouderen voor wie op dit moment de impact van corona erg groot is.

In deze tijden van sociaal isolement heeft Muzelinck voor mensen met een verstandelijke beperking en voor (eenzame) ouderen het project 'Een warme omhelzing' ontwikkeld. Deze groep mensen mist op dit moment enorm de fysieke aanraking, de knuffel, een arm om de schouder of een omhelzing met ouders, familie of vrienden.

Met dit project krijgen deelnemers de kans om op creatieve en kunstzinnige wijze vorm te geven aan deze behoefte. 'Een warme omhelzing' is geïnitieerd door Muzelinck, verder ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met Brabant Wonen en mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Logo's Muzelinck en Brabant Wonen.jpg Prins Bernhard Cultuurfonds.jpg

Een nekkussen of ‘knuffeltrui’ maken
Familieleden of vrienden verwerken een (veel gedragen) kledingstuk tot een nekkussen of ‘knuffeltrui’. Daarvoor worden de mouwen van het kledingstuk losgeknipt, opgevuld en aan elkaar genaaid. Zo ontstaat een soort nekkussen of ‘knuffeltrui’ die ervaren wordt als een warme omhelzing of een omarming. Het is ook mogelijk het kledingstuk intact te laten en de mouwen op te vullen zodat die omgeslagen kunnen worden.

Knuffeltrui.jpg Nekkussen.jpg

De ontvanger van het nekkussen of de ‘knuffeltrui’ herkent de stof, de kleur, het materiaal of de geur van de oorspronkelijke drager. Het nekkussen kan worden gedragen, gebruikt als kussen in bed of als een soort knuffel. Het nekkussen vormt de verbinding met gezin, familie of vriend(en).

Eerste positieve ontvangst
Marinus van de Langenberg is één van de ouderen die in deze periode de persoonlijke contacten mist en mocht als eerste een ‘warme omhelzing’ ontvangen van zijn dochter, Ingrid van der Sanden.

Ingrid: Mijn vader is 81, woont zelfstandig en heeft zich de afgelopen tijd, heel vaak heel eenzaam gevoeld. Een anderhalve meter samenleving helpt niet écht tegen eenzaamheid en 'huidhonger '...
Op zolder had ik nog een blouse van mijn (overleden) moeder liggen en ik ben meteen aan de slag gegaan. Mijn vader was zéér ontroerd, uiteraard omdat de blouse van mama is geweest, maar ook de gedachte achter de warme omhelzing vond hij heel mooi.
Hij had al meteen ideeën voor het bejaardenhuis waar zijn zus van 85 woont!

Inspiratiepakket Warme Omhelzing.jpg Een Warme Omhelzing.jpg

Marinus Langenberg

Voor cliënten die zelf graag creatief bezig zijn, kan het project ook tweerichtingsverkeer zijn. Zij kunnen zelf ook een warme omhelzing maken voor hun ouders, familie of vriend(en). Hoe mooi zou het zijn als er omhelzingen in de vorm van nekkussens uitgewisseld kunnen worden. In nauw overleg en samenwerking met de zorgprofessionals wordt gekeken naar het niveau van de cliënt en zijn of haar mogelijkheden.

Bekijk hier het inspiratiefilmpje van het project 'een warme omhelzing':

Hulp van Muzelinck: inspiratie- en materialenpakket en helpdesk
Muzelinck heeft inspiratiepakketten samengesteld en er zijn instructievideo's gemaakt. Het inspiratiepakket bevat alle materialen (behalve het kledingstuk) die nodig zijn om het nekkussen of de ‘knuffeltrui’ te maken.

De instructievideo's verwijzen naar de technische en praktische aspecten van het maken van het nekkussen en de ‘knuffeltrui’. De inspiratiepakketten worden door Muzelinck op de verschillende deelnemende locaties afgeleverd. De zorgmedewerkers zorgen voor verspreiding van de pakketten onder familieleden van de cliënten.

Gedurende de looptijd van het project zorgt Muzelinck op gezette tijden voor een telefonische helpdesk ter ondersteuning. Indien men meer ondersteuning nodig heeft, kan het technische aspect van het in elkaar zetten van het nekkussen door Muzelinck worden gedaan, waarna het teruggaat om verder afgewerkt te worden met de persoonlijke ‘touch’.

Instructievideo's voor het maken van een knuffeltrui en een nekkussen:

Bereikbaarheid en openingstijden creatieve helpdesk:
Dinsdag 13.00 – 15.00 uur, telefoonnummer 0412- 623 727
Donderdag 19.00 – 21.00 uur, telefoonnummer 06 – 516 40 398
Download onderstaand de inspiratiebrief en handleiding.