CENTRUM VOOR DE KUNSTEN | BERNHEZE | CUIJK | OSS
Lichtkunst Arena - opening door Burgemeester Buijs

Lichtkunst Arena - opening door Burgemeester Buijs

Op dinsdag 22 januari 2019 heeft burgemeester Wobine Buijs om 17.00 uur het nieuwe lichtkunstwerk in appartementencomplex Arena in gebruik genomen.

Met deze officiële opening is buurtcultuurproject ‘Lichtkunst Arena’ opgeleverd; een prachtig resultaat van een samenwerking tussen BrabantWonen, Muzelinck én de bewoners van appartementencomplex Arena.
Het kunstwerk zien bewoners als symbool voor hun gemeenschappelijke inspanning om hun woonomgeving te verduurzamen en te verfraaien.

Arena Wobine.jpg Burgemeester Wobine Buijs in gesprek met de bewoners.

Arena Licht Wobine.jpg Lichtkunst Arena Elcke.jpg

De Burgemeester was erg onder de indruk van het kunstwerk. Kunstenaar Elcke van Gorkum vond het een bijzondere ervaring om dit kunstwerk samen met de bewoners te realiseren.


Arena kado Wobine.jpg

Kunstenaar Elcke van Gorkum biedt de Burgemeester een lichtkunstwerk aan met het logo van de gemeente Oss.


Aanleiding
Arena is een appartementencomplex aan de Schaepmanlaan in Oss en maakt onderdeel uit van een 8-tal wooncomplexen te weten Aura, Ignis, Luna, Arena, Mare, Terra, Aqua en Atrium. Arena is in 2001 opgeleverd en bestaat uit 32 appartementen in het midden huursegment. De bewoners zijn gemiddeld wat ouder. Ze gaven aan hier prettig te wonen maar er is weinig onderling contact en er zijn weinig gezamenlijke activiteiten. De verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes was verouderd.

Duurzame verlichting én kunst
In het voorjaar van 2018 heeft woningcorporatie BrabantWonen de bewoners van appartementencomplex Arena aangeboden om hun woningen te voorzien van duurzame LED-verlichting. Het aantal deelnemende bewoners was verrassend groot. Om het aspect van duurzaamheid in de openbare ruimte te onderstrepen, werd de verlichting in de gemeenschappelijke ruimte voorzien van LED-lampen en ontstond het idee voor een kunstwerk in de hal.

Voor de realisatie hiervan is Muzelinck, centrum voor de Kunsten, gevraagd om, samen met kunstenaar Elcke van Gorkum en bewoners, een lichtobject te ontwerpen.

Innovatief en interactief
Samen met de bewoners van het wooncomplex Arena en een kunstenaar is gewerkt aan het gezelliger maken van de entree door middel van een programmeerbaar lichtkunstwerk met LED, zodat de kleurstelling en lichtintensiteit kan worden aangepast op de wensen van de bewoners. Het kunstwerk is innovatief en interactief.

Bewoners zijn nauw betrokken geweest bij het ontstaan van het idee, het ontwerp en de uitvoering daarvan. Dit gebeurde in een reeks van vijf bijeenkomsten en workshops in het Wijkpunt Sterrebos en bij Muzelinck. Het object werd mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Buurtcultuurfonds BrabantWonen.


Lichtkunst werkproces.jpg Lichtkunst.jpg

Bezig met de lichtprogrammering en bewegingssensor van LED verlichting

Kunstenaar Lichtkunst Arena aan het werk.jpg Kunstwerk Lichtkunst Arena.jpg

Lichtkunstenaar Elcke van Gorkum aan het werk


In het hele traject zijn de bewoners meegenomen. Zo hebben zij de afbeelding op het kunstwerk gekozen en hebben zij mee gegraveerd. Ook hebben de bewoners samen met de programmeur gekeken naar het effect van het programmeren van het lichtkunstwerk.

Bewoners Arena volgen workshop lichtkunst LED.png Bewoners Arena werken mee aan kunstwerk .png


Intensieve samenwerking Buurtcultuurfonds BrabantWonen en Muzelinck
Sinds een aantal jaren realiseert Buurtcultuurfonds BrabantWonen buurtcultuurprojecten. Bij een aantal van deze projecten is Muzelinck partner. Ook het project ‘Lichtkunst Arena’ wordt mede mogelijk gemaakt door Buurtcultuurfonds BrabantWonen en Muzelinck. Muzelinck zorgt voor de artistieke invulling en begeleidt de projecten.

Woningcorporatie BrabantWonen investeert in fijne, leefbare buurten. Voor goede ideeën om buurtbewoners samen te brengen door middel van cultuur, sport of duurzaamheid, is geld beschikbaar. Iedereen kan een aanvraag voor een project indienen. Het gaat om culturele activiteiten op buurt- of wijkniveau in het gebied waar BrabantWonen woningen heeft en die mensen bij elkaar brengen.