CENTRUM VOOR DE KUNSTEN | BERNHEZE | CUIJK | OSS
Leygraafhof

Leygraafhof


Situatie en bewoners
Het wooncomplex Leygraafhof is een appartementencomplex wat eind jaren '80 gebouwd is en voornamelijk oudere bewoners heeft (55+). De entreehal heeft wit pleisterwerk en een tegelvloer in blauw en geel. Deze hal heeft een mooie lichtinval door een hoge vide die zich uitstrekt over alle vier verdiepingen.

Deze entree wordt gebruikt door een 40-tal bewoners, deze zijn allemaal uitgenodigd om mee te denken/ te werken aan dit project. Zo’n 10 bewoners zijn nu actief betrokken en hebben input gegeven over verbeteringen in hun wooncomplex.

Levendigheid en verbinding
Door middel van het aanbrengen van muurschilderingen en een object in de vide wat kan dienen als een expositieplek, zal de hal warmer aandoen en elke verdieping een eigen ‘gezicht’ krijgen.

Samen met de kunstenaars gaan bewoners muurschilderingen maken in verf die enigszins reflecteert; dit geeft de wandschilderingen een wisselend uiterlijk met de lichtinval.
Het Kunstobject in de vide krijgt ophanghaken zodat bewoners er persoonlijke dingen/ objecten aan kunnen hangen die ze met hun buren willen delen; zoals zelfgemaakte kunst; seizoendecoraties, mooie foto’s of spreuken.

Deze objecten kunnen steeds wisselen en brengen levendigheid en verbinding tussen bewoners, die ook voortduurt nadat het project is afgerond.

In de vide staat nu een boom die over 4 verdiepingen reikt en waar bewoners allerlei kleine objecten kunnen hangen (denk aan kaarten; lichtjes en wensen voor hun medebewoners). Deze objecten kunnen steeds wisselen en brengen levendigheid en verbinding tussen bewoners, die ook voortduurt nadat het project is afgerond.


Werkwijze
Er zijn 3 sessies (samen met de 2 kunstenaars) geweest waarin bewoners konden aangeven wat hun klachten zijn, wat zij graag zouden veranderen. In de 3e is er een keuze gemaakt.

  • Aanpakken kale, witte wanden en lelijk bankje
  • Meer kleuren warmte creëren in de hal en trappenhuis

In de 3e sessie richten de kunstenaars en bewoners zich op het invulling geven van deze veranderingen;

  • Kolommen naast de voordeur worden gestuukt en witgeschilderd (dit neemt BrabantWonen op zich)
  • Voor de beschildering van de witte wanden kiezen de bewoners vrijwel unaniem voor afbeeldingen van rivier de Leygraaf.
  • Het bankje in de hal wordt mee geschilderd met de achtergrond zodat het opgaat in de afbeelding.
  • Op de vier verdiepingen krijgen de wandschilderingen elk een andere afbeelding en andere kleur.

Bewoners schilderen
Er zijn verschillende werksessies gepland waarin bewoners samen met kunstenaars Frank Ulijn, Brigitte Picavet en projectleider Petra Frissen aan de slag gaan met schilderen.

Er werden afbeeldingen op de muren geprojecteerd die bewoners dan konden naschilderen in een bepaalde kleur.

Intensieve samenwerking Buurtcultuurfonds BrabantWonen en Muzelinck
Sinds een aantal jaren realiseert Buurtcultuurfonds BrabantWonen buurtcultuurprojecten. Bij een aantal van deze projecten is Muzelinck partner. Ook het project Leygraafhof wordt mede mogelijk gemaakt door Buurtcultuurfonds BrabantWonen en Muzelinck. Muzelinck zorgt voor de artistieke invulling, en begeleid de projecten.

Woningcorporatie BrabantWonen investeert in fijne, leefbare buurten. Voor goede ideeën om buurtbewoners samen te brengen door middel van cultuur, sport of duurzaamheid, is geld beschikbaar. Iedereen kan een project indienen. Het gaat om culturele activiteiten op buurt- of wijkniveau in het gebied waar BrabantWonen woningen heeft. En die mensen bij elkaar brengen.