CENTRUM VOOR DE KUNSTEN | BERNHEZE | CUIJK | OSS
Bosbes

Bosbes

Ontvangsthal wooncomplex Bosbes vernieuwd
Bewoners werkten samen met kunstenaars

Een vernieuwde, kunstzinnige ontvangsthal in wooncomplex Bosbes is het resultaat van project Bosbes dat de bewoners van dit complex in samenwerking met BrabantWonen en Muzelinck hebben gerealiseerd. Het doel van het project was om de onderlinge relaties tussen bewoners te versterken.

Samen met kunstenaars Frank Ulijn en Brigitte Picavet hebben de bewoners de sombere, ongezellige hal voorzien van 5 lichtobjecten met afbeeldingen die een combinatie zijn van mandala's en afbeeldingen van prominente gebouwen in Oss. In de volgende fase worden de brievenbussen nog beschilderd met fraaie afbeeldingen. Het project is een initiatief van de bewoners en wordt gefinancierd met middelen uit het BuurtCultuurFonds BrabantWonen.

Bosbes 3.png

Signalen bewoners
Het wooncomplex Bosbes is een appartementencomplex van BrabantWonen, dat werd opgeleverd in 1986. De hal wordt gebruikt door een 60-tal bewoners. BrabantWonen heeft veel signalen uit het complex Bosbes gekregen over de ontvangsthal; deze is donker en weinig uitnodigend en bewoners vonden het geen mooi visitekaartje voor hun woonomgeving. Door middel van het opknappen van deze hal wordt de entree weer een plek waar bewoners zich graag mee identificeren.

Verbinding
Muzelinck heeft kunstenaars ingezet die intensief samenwerkten met de bewoners. Zo zijn de bewoners zowel bij het ontwerpproces alsook bij het productieproces betrokken geweest. De bewoners hebben zelf ook meegewerkt aan de schilderingen en de mozaïek afbeeldingen. Juist die intensieve samenwerking van bewoners in de verschillende fases (ophalen klachten, brainstorm over invulling, workshops bij Muzelinck) van het project, versterkt de onderlinge verbinding.
Zo levert ‘project Bosbes’ niet alleen een duidelijk zichtbare verbetering op aan het wooncomplex, maar levert het ook een sociale vooruitgang op.

Intensieve samenwerking Buurtcultuurfonds BrabantWonen en Muzelinck
Sinds een aantal jaren realiseert Buurtcultuurfonds BrabantWonen buurtcultuurprojecten. Bij een aantal van deze projecten is Muzelinck partner. Ook het project ‘Bosbes’ wordt mede mogelijk gemaakt door Buurtcultuurfonds BrabantWonen en Muzelinck. Muzelinck zorgt voor de artistieke invulling, en begeleid de projecten.

Woningcorporatie BrabantWonen investeert in fijne, leefbare buurten. Voor goede ideeën om buurtbewoners samen te brengen door middel van cultuur, sport of duurzaamheid, is geld beschikbaar. Iedereen kan een project indienen. Het gaat om culturele activiteiten op buurt- of wijkniveau in het gebied waarBrabantWonenwoningen heeft. En die mensen bij elkaar brengen.